Pukemoremore House

Information +

This house sits surrounded by mature trees on a lush verdant Waikato Farm. The property allowed the clients to pursue their interests in small scale farming and horse riding. The concept was to create a pavilion type dwelling that allowed the occupants to engage with the farm from all aspects of both the interior and exterior spaces of the house.

Two gabled pavilions, running parallel with the closest northern paddock and main road, accommodate the bulk of the house. These pavilions are similar in scale. However, the front pavilion is a single level and the rear is a two level form. These two forms together hold the public and private areas of the house.

The living area is a high volume glazed form opening on three sides. This allows immediate engagement with the farm. Timber louvered screens, with insect mesh, allow this space to filter breezes and light. Draped long run metal roofs are used on these pavilions along with the smaller garage and pool house, giving a crisp edge.

Local Hinuera stone, used in a variety of finishes, defines the scale of the house, and along with stained Cedar weatherboards and Colorsteel complete the exterior palette. These finishes and tones are taken through the interior finishing and detailing to produce a unified contemporary country house

Matt Chaplin

Simon Devitt Photography